24 Jan 2023

Hukum Pakai Telekung Berwarna Ketika Solat

 Assalamualaikum readers


Hukum Pakai Telekung Berwarna Ketika Solat | Zaman sekarang ni bermacam jenis pattern, corak, material dan warna kain telekung. Yang latest boleh jahit nama di telekung 😂 Memang up to date, tapi niat tu jangan lah beli sebab nak menunjuk. Kurang pahala solat.




Bab solat ni jangan dibuat main, baju pun kena tengok ada corak apa, inikan pula telekung. Sah ke solat jika kaum wanita guna telekung warna lain selain putih?


Jawapan UKE : Syarat sah solat ialah menutup aurat. Selagi mana pakaian menutup aurat maka sahlah solat itu. Tidak jarang dan tidak ketat. 


Apabila semua berwarna putih maka diamlah hati daripada berkata-kata tentang telekung orang lain. Itulah hikmah telekung warna putih. Pastikan telekung yang dipakai sederhana corak dan warnanya supaya mendatangkan khusyuk kepada semua jemaah tanpa menimbulkan ujub kepada si pemakai. 


1 comment:

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com