Assalamualaikum Readers
Resepi Serawa Durian Bersama Pulut | Tak dapat balik rumah mak makan serawa durian ni nasib la ada mak mertua boleh masakkan dan belajar beberapa resepi sambil tu memasak macam di rumah sendiri. Sabtu lepas FIL borong durian Balik Pulau. Ada yang manis, ada yang tak berapa best isinya.
Serawa durian bersama pulut |
Tahun ni memang puas hati, 3 hari berturut-turut borong durian. Masing-masing belanja untuk makan dalam rumah MIL. Durian yang tak manis, berair jadikan serawa durian atau pengat. Makan dengan nasi, pulut atau roti (banggali atau putih).
Bahan-bahan Serawa Durian
Isi durian dibuang biji
1 mangkuk santan
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan gula pasir
1 sudu gula melaka
Garam secukup rasa
Sedikit air jika perlu
Bahan pulut kukus
500g pulut (direndam dahulu seketika selama 2 jam)
1 cawan santan
1/2 sudu kecil garam
Cara memasak serawa durian
1. Masukkan ulas durian, santan dan daun pandan di dalam periuk. Masak sehingga isi durian hancur dan menjadi kuah pekat.
2. Masukkan gula pasir, gula melaka dan garam. Teruskan didih di atas api yang perlahan dan kacau sebati.
3. Tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat. Siap dihidangkan.
Cara memasak pulut
1. Panaskan kukusan dan kukus pulut selama 15-25 minit. Angkat dan masuk ke dalam bekas.
2. Bancuh santan bersama garam dan tuangkan santan ke dalam pulut. Biarkan seketika supaya menyerap kuah santan.
Makan durian 3 hari tak ingat anak 🤣 Nasib baik Harraz steady minum susu durian. Kalau badan panas jenuh nak menjawab dengan bapaknya. Petuanya jangan minum susu (jadi racun), minum air dari kulit durian dan mandi! Makan 10 ulas pun no hal.
Oh yeke tak boleh minum susu? Aritu makan durian tersilap minum kopi terus bilas cepat-cepat. Risau sebab pernah terbaca tak boleh minum dengan kopi tapi taktaula betul ke tak..
ReplyDeleteNurzarini : ya kopi dan susu tak boleh minum kalau mkn durian. Menjadi racun pd tubuh badan. Baik elakkan
DeleteOh, baru tau ni. Baik..sebagai peminat durian, info ni wajib kena ambil berat!
Deletesuka juga serawa durian..entry kita sama arini sbb ada cite psl pulut durian
ReplyDeleteMama Tisya : musim durian entry pun sama la
DeleteHari tu Isteri saya ada buat sekali..sedap.
ReplyDeleteMemang menjadi ke minum dan mandi dengan air dari kulit durian tu kak nina? Hehehe
ReplyDeleteAtiqah : letak air dlm kulit durian dan minum. Mandi macam biasa. Menjadi badan tak panas sangat
DeleteSedap ni. Cantik isi duriannya. Sekarang trend jual durian dalam bekas. Kalau saya tak sempat buat serawa ni. Makan fresh terus :)
ReplyDeleteAzhafizah : sedap.. lebih suka makan fresh dr buah. Kalau dlm bekas tak tahu fresh atau tak :)
DeleteSedapnya, as suka makan dengan roti...
ReplyDeleteAs follow sini ya :)
As : terima kasih follow :)
DeleteLamanya kak sarie tak makan pulut durian dengan serawa. Suka resepi macam ni simple. Sesuai untuk ksarie yang tidak rajin memasak ni
ReplyDeleteSedapnyaaaaa durian 😋
ReplyDeleteSedap betul nihh! Nyumm nyumm! Tabah je makan memanissss
ReplyDeleteSedap . CCL selalu cicah dengan roti
ReplyDeletesedapnya serawa durian..org sini panggil kuah durian..suka makan dgn roti..
ReplyDeletesy kalu durian elok trs je mkn. yg keras atau x de bau/rasa barulah buat serawa..sbb nk buang syg hehehe
ReplyDelete