6 Jul 2021

Resepi Serawa Durian Bersama Pulut

Assalamualaikum Readers


Resepi Serawa Durian Bersama Pulut | Tak dapat balik rumah mak makan serawa durian ni nasib la ada mak mertua boleh masakkan dan belajar beberapa resepi sambil tu memasak macam di rumah sendiri. Sabtu lepas FIL borong durian Balik Pulau. Ada yang manis, ada yang tak berapa best isinya.


Serawa durian bersama pulut



Tahun ni memang puas hati, 3 hari berturut-turut borong durian. Masing-masing belanja untuk makan dalam rumah MIL. Durian yang tak manis, berair jadikan serawa durian atau pengat. Makan dengan nasi, pulut atau roti (banggali atau putih). 



Bahan-bahan Serawa Durian


Isi durian dibuang biji

1 mangkuk santan

2 helai daun pandan, disimpul

1/2 cawan gula pasir

1 sudu gula melaka

Garam secukup rasa

Sedikit air jika perlu


Bahan pulut kukus


500g pulut (direndam dahulu seketika selama 2 jam)

1 cawan santan

1/2 sudu kecil garam


Cara memasak serawa durian


1. Masukkan ulas durian, santan dan daun pandan di dalam periuk. Masak sehingga isi durian hancur dan menjadi kuah pekat.


2. Masukkan gula pasir, gula melaka dan garam. Teruskan didih di atas api yang perlahan dan kacau sebati.


3. Tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat. Siap dihidangkan.


Cara memasak pulut


1. Panaskan kukusan dan kukus pulut selama 15-25 minit. Angkat dan masuk ke dalam bekas.


2. Bancuh santan bersama garam dan tuangkan santan ke dalam pulut. Biarkan seketika supaya menyerap kuah santan.


Makan durian 3 hari tak ingat anak 🤣 Nasib baik Harraz steady minum susu durian. Kalau badan panas jenuh nak menjawab dengan bapaknya. Petuanya jangan minum susu (jadi racun), minum air dari kulit durian dan mandi! Makan 10 ulas pun no hal.


18 comments:

  1. Oh yeke tak boleh minum susu? Aritu makan durian tersilap minum kopi terus bilas cepat-cepat. Risau sebab pernah terbaca tak boleh minum dengan kopi tapi taktaula betul ke tak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nurzarini : ya kopi dan susu tak boleh minum kalau mkn durian. Menjadi racun pd tubuh badan. Baik elakkan

      Delete
    2. Oh, baru tau ni. Baik..sebagai peminat durian, info ni wajib kena ambil berat!

      Delete
  2. suka juga serawa durian..entry kita sama arini sbb ada cite psl pulut durian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Tisya : musim durian entry pun sama la

      Delete
  3. Hari tu Isteri saya ada buat sekali..sedap.

    ReplyDelete
  4. Memang menjadi ke minum dan mandi dengan air dari kulit durian tu kak nina? Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atiqah : letak air dlm kulit durian dan minum. Mandi macam biasa. Menjadi badan tak panas sangat

      Delete
  5. Sedap ni. Cantik isi duriannya. Sekarang trend jual durian dalam bekas. Kalau saya tak sempat buat serawa ni. Makan fresh terus :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azhafizah : sedap.. lebih suka makan fresh dr buah. Kalau dlm bekas tak tahu fresh atau tak :)

      Delete
  6. Sedapnya, as suka makan dengan roti...
    As follow sini ya :)

    ReplyDelete
  7. Lamanya kak sarie tak makan pulut durian dengan serawa. Suka resepi macam ni simple. Sesuai untuk ksarie yang tidak rajin memasak ni

    ReplyDelete
  8. Sedap betul nihh! Nyumm nyumm! Tabah je makan memanissss

    ReplyDelete
  9. sedapnya serawa durian..org sini panggil kuah durian..suka makan dgn roti..

    ReplyDelete
  10. sy kalu durian elok trs je mkn. yg keras atau x de bau/rasa barulah buat serawa..sbb nk buang syg hehehe

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com