31 Jul 2021

Hydrocyn Aqua Wound Gel Untuk Luka Bersalin

 Assalamualaikum Readers


Hydrocyn Aqua Wound Gel Untuk Luka Bersalin | Gel Luka Bersalin Normal | Entri ni agak scary sikit tapi untuk tambah ilmu pengetahuan boleh la baca ya. Sebenarnya tak tahu pun jahitan bersalin tu tapi boleh agak based on panjang luka jahitan yang dah bercantum hasil guna gel ini.


Hydrocyn Aqua Wound Gel beli di farmasi


Bersalin tak kira normal atau czer kena jaga luka tu elok-elok tapi nak sembuh dalam masa 2 minggu ialah bersalin normal. Benang jahitan akan larut dengan sendirinya bila dah bercantum semula. Tengok juga luka tu pendek atau panjang 🤭🥴


Vagina boleh buka sehingga 10cm ya. Masa lahir Harraz bukaan dah 7cm. Sakit contraction tu jangan cakap kejang otot-otot menahan sakitBergantung kepada bukaan. Ada sesetengah doktor atau bidan akan gunting untuk mudahkan proses bersalin walaupun dah nampak kepala baby. Bila tanya kenapa gunting untuk kelahiran pertama supaya nanti deliver yang ke 2 dan seterusnya tanpa luka jahitanCara nak guna gel ni mudah saja, lepas cuci bersih luka dengan air, terus dap dap dengan tisu (tisu serviette) sebab tak terlekat di luka dan sapu gel ni nipis-nipis. Alhamdulillah lahir Harraz dalam size ‘medium’ dan hanya 2nd degree 🤣 tak kecik tak besar sebab tak nak baby besar nanti susah nak push dan luka jahitan pun panjang. Untuk bakal-bakal ibu untuk 1st born siap sedia mental dan fizikal. 


2 comments:

  1. Aduh, ngeri pulak tengok bukaan dan terbayangkan luka besar tu. Nak letak ubat tu pun kena kuat fizikal mental jugak.

    ReplyDelete
  2. Adoi ngeri pula baca ni walaupun ksarie czer dulu tahun 2014. Tapi sampai sekarang kalau baca pasal bersalin baik czer dan normal tetap terasa ngeri

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com