Assalamualaikum Readers
Resepi Daging Bakar ‘Harimau Menangis’ | Daging bakar ni dari Thai atau nama Sua Rong Hai. Mudah nak buat daging bakar ni, tak payah nak beli. Resepi sos boleh juga guna untuk kambing bakar. Buat sendiri lagi puas hati dan boleh tambah ikut suka hati. Selamat mencuba dan menternak lemak! 😂
Daging harimau menangis yang juicy |
Daging bakar guna air fryer tak juicy dan kering |
1st time buat sos cicah, hubby dan Nina spesis makan pedas, kecuali mil dan sil no.1 🤣 bila cicah tu terus menangis. Ikut sukatan cili padi nak banyak mana. Lagi pedas lagi umphhh
Daging di perap semalaman |
Sos cicah daging yang pedas |
Nina lebih suka bakar dari guna AF sebab isi daging tu tak juicy. Hehe.. tapi terpulang pada selera masing-masing. Meh nak share resepi, alang-alang lockdown sampai tahun depan boleh la buat.
Bahan-bahan tanpa resepi asal yang letak beras sangai (ditumbuk) |
Perahan limau untuk rasa masam manis dan pedas |
Bahan perapan daging (diperap semalaman)
2 kilo daging dipotong kecik atau suka hati. Daging ambil bahagian yang ada isi dan lemak baru sedap (cucuk daging dengan garfu bagi bahan perapan diserap daging)
2 sudu gula
6 sudu besar sos ikan atau kicap
5 sudu besar sos tiram
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar minyak masak (bagi daging lembut & juicy)
6 sudu besar sos lada hitam
Bahan sos cicah daging
3 sudu besar sos ikan
6 biji cili padi
2 biji cili besar
Seketul asam jawa (1 cawan air untuk ambil air asam jawa)
2 biji limau nipis (ambil jus)
1 biji bawang besar merah
1 batang daun sup (dipotong)
2 sudu besar gula merah/gula melaka
Caranya :
1. Blend bawang merah, cili besar, cili padi bersama air asam jawa.
2. Masukkan dalam mangkuk dan kacau bersama bahan yang lain. Dah siap!
naissss dapat lagi satu resipi sos cicah. Sedap betul tengok daging bakar ni
ReplyDeleteBukan harimau menangis, tapi orang sebab sos cicah pedas. Ya betul, bakar lagi sedap dari AF
ReplyDeleteSalbiah : betul orang yg menangis.
DeleteAduhaiii, kecur air liur terus tengok gambar. Kita sampai ke sudah tak merasa lagi daging bakar harimau menangis. Last makan masa singgaha Danok dulu dulu..huhu
ReplyDeleteAzhafizah : try la masak sendiri kalau teringin. Hehe. Mkn puas2
DeleteAkak kalau buat daging bakar suka bakar atas pemanggang ajaib ataupun oven je...akak amik resepi kuah pencicah tu ye...terliur tengok...
ReplyDeleteSA : silakan dan selamat mencuba
DeleteSedapnyaaaa. Dah trbayang bayang rasanyaa 😂
ReplyDeletemenangis jugak saya memandang ni
ReplyDeleteperghhh kuah cicah nya tu dah melelh air liur ni tgk...
ReplyDeleteBelum pernah rasa lagi daging harimau ni
ReplyDeletesedapnyaa!!! kecur tengok...
ReplyDeleteaku tak penah mkn bende ni so kirenye nama "menangis" tu sbb die pedas sngt ke?
ReplyDeleteWhaniee : ya sebab kuahnya pedas sangat baru best
DeleteNi kalau saya ni, saya yang menangis sebab pedas HAHAHAHA. Tapi bila dah minat kan kak nina, makin pedas makin sedapppp! Tapi betul, kalau pakai AF, memang tak juicy, lagi sedap nampak dibakar hehehe
ReplyDeleteAtiqah : memang menangis kalau makan sebab pedas hahahaha. Bakar ambik masa sikit dr AF
DeleteSedapnya . Lagi lama perap lagi sedap
ReplyDeleteakk suka daging bakar yg juicy..kena try ni..
ReplyDeleteNohas : try jangan tak try
DeleteWow, mengancam! Pernah buat masa tengah viral sebelum ni. Memang lembut juicy tapi panggang dalam pan je la..
ReplyDeleteresepi viral ni. belum pernah merasa. walaupon jenis tak makan daging merah sgt, tapi nampak sedap
ReplyDeleteAduhai, menangis tekak akak tengok menu Nina ni! 😊
ReplyDeleteFarrah : hehehe.. selamat mencuba
Deletehingga menangis kepedasan :)
ReplyDeletememang real rimau menangis ni, nina hi hi hi...
sama la kita. prefer panggang / goreng dari AF.
sebab bila guna AF, dry skit kan.
akak lom pernah buat daging rimau nangis ni.
ada save few recipe dlm phone.
sukar nak beli daging time pkp ni, nina.
sini takde pasar :(
camne la nak raya haji ni, mana la nak cari daging hu hu hu...
Aida : hahah siapa tak tahan pedas memang menangis la :)
DeleteAlhamdulillah rumah dekat dgn pasar tp kalau ada kes susah jugak la kena keluar jauh nk cari stok bahan basah
ada x pertandinan siapa nangis dulu lps mkn? hahaha
ReplyDelete