1 Jul 2021

Kerja Hanya 3 Hari, Esok Tak Payah Datang

 Assalamualaikum Readers


Semalam terima panggilan dari bos, dia cakap harini tak payah datang kerja sebab jawatan sekarang tak sesuai untuk Nina, nanti ada jawatan yang sesuai dia call 🤦🏻‍♀️🙄 Manusia sekarang banyak yang gila! Offer letter tak ada, punch card tak ada, wat de hell punya company 👎🏻 


Ingat mudah buat kerja shipping kalau banyak customer bangang. Beli barang tapi bagi details tak lengkap, hanya nickname, daerah tak ada, telefon tak bagi. Satu hal nak kena cari daerah dalam google.


Tak kelapaq (teringin) nak kerja company tu, sebab SIL yang recommend nak tak nak Nina wasap cina tu. Rupanya dia bos no 2. Company kalau ada 2 bos memang mengarut dan menyusahkan. Otherwise, kekurangan staf macam mana nak run business?


Terjumpa iklan dalam FB. Ingat nina dok dalam hutan 🙄 Hang wasap adik ipaq aku kata nak cari pekerja, then iklan jawatan ni masa hari ke 2 kerja. Hello depan USM mana ada kilang 🤣 rate gaji jauh lebih rendah dari kerja sebelum ni lepas tu tak ada OT, benefits lain.


Sorang suruh buat macam ni, sorang lagi macam tu. Bila SIL wasap tanya, dia kata Nina bukan seorang multitask. (Kami tak declare as family, cina tu ingat kawan) and the bos no 1 ni ajak SIL jumpa (for what?). Nampak sangat gatal.



Bukan company cetak baju tapi jual baju. Dalam job application tulis lain. Kekurangan staf sampai bersepah


3 hari kerja suruh buat shipping, kerja lain tak ada tunjuk ajar. Buang masa dan minyak kereta 3 hari spent time dengan company buat taik. Patut ramai resign 😂😂 Allah maha mengetahui, ada rezeki tempat lain dan Nina yakin bila jadi begini maknanya Allah nak elakkan benda buruk. Sentiasa bersangka baik dengan Allah 💪🏼 Janji nak bagi gaji, kalau tak masuk baru tukar jadi mak ko hijo pi office. Biar staf baru tahu dorang diperbodohkan.


25 comments:

  1. Pastikan dia bayar gaji sis. 3 hari pun masih kerja juga.

    ReplyDelete
  2. sabar Nina... ada hikmah tu...
    Rezeki nina mungkin masih menanti...insyallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako : tengah sabar lg. Malas nk bising2. InshaaAllah

      Delete
  3. Penah gak kena macam ni.Tapi at least akak sempat lah jugak kerja sebulan.Alasan bodoh dia cakap kita tak perform.Choi!!Ha3

    ReplyDelete
  4. takpe la Nina...Jadikan pengalaman aje...InsyaAllah ada rezeki lain yang lebih baik nanti

    ReplyDelete
  5. insyaAllah ada rezeki kat lain nanti dear :)

    ReplyDelete
  6. Sabar.. Sabar.. mungkin ada rezeki di tempat lain nanti.

    ReplyDelete
  7. Hmm,dasyat jugak putar belit company tu. Betul ckp sis, Allah nak ganti dengan benda lebih baik. 3 hari je kerja situ, kalau 30 hari maybe lagi pening ^^'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Curheart : putar belit org2 yg memerlukan pekerjaan. Alhamdulillah cuma 3 hari

      Delete
  8. Tumpang geram bila baca. Harap cepat masuk gaji kalau tak nak mak si Harraz bertukar jd Hulk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salbiah : fight for my right la walaupun malas nk hadap muka cina gatal tu

      Delete
  9. Allahuakbar
    sabar Nina, bumi Allah luas
    rezeki dimana mana. ada insyaallah

    ReplyDelete
  10. Isshh...isssh sampai ada 2 boss pulak! Boss no 1 ke no 2 ke kalau ada 2 kepala memang mabuk pekerja dibuatnya. Cara arahan kerja 3 hari esok tak payah datang tu macam menangguk di air keruh pulak gayanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie : ikut kepala sendiri. Ingat orang tak ada kerja lain

      Delete
  11. hu hu hu begitu plak?!
    takpe. moga ada rezeki lain ye :)

    ReplyDelete
  12. Aduhai..sabar eh Nina...ada rezeki kat tempat lain nanti tu...elok la x stay kerja lama kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA : Alhamdulillah 3 hari pun dh mcm2 perangai

      Delete
  13. Dia wajib bayar gaji, kerja dah buat. Fight for your right Nina.

    Betul Nina, pasti ada rezeki lain yang lebih baik utk Nina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ujie : Ya akak.. wajib bayar gaji. Kalau tak terpaksa berkeras

      Delete
  14. Alhamdulillah la kak nina tak lama kat situu, kalau lama lama, tak tahu lah apa yang jadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atiqah : memang tak nk kerja sbb tak ada sistem punch card dh tu gaji boleh tipu lah

      Delete
  15. Boss boss patut lebih sistematik. Tahu lah boss tapi sikap tak macam boss. takpelah Nina,Sabar. Semoga ada rezeki yang lebih baik untuk Nina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Azhafizah : Aaminn terima dengan redha. Ada hikmah tu.

      Delete
  16. perangai mcm ni laa productivity x maju2...

    kena minta gaji tu sbb kira sebagai kerja jg

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com