29 Dec 2022

Review Filem : Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022)

 Assalamualaikum readers


Review Filem : Glass Onion: A Knives Out Mystery (2022) | Filem ini merupakan sekuel kepada filem Knives Out (2019). James Bond kembali dengan watak sebagai detektif Benoit Blanc dalam menyelesaikan misteri yang terjadi antara lelaki billionaire dan rakan-rakannya. Filem ini ditayangkan secara rasmi di Netflix pada 23 Disember 2022.Sinopsis :


Mengisahkan satu misteri pembunuhan ketika pandemik Covid-19. Miles Bron, jutawan syarikat teknologi Alpha, menganjurkan hujung minggu misteri pembunuhan di rumah, Glass Onion di pulau peribadinya, Greece. Dia menjemput lima rakan: 


Lionel Toussaint - ketua saintis Alpha

Claire Debella - gabenor Connecticut

Birdie Jay - pereka fesyen

Duke Cody - penstrim hak lelaki

Cassanda "Andi" Brand - rakan pengasas bersama dan CEO Alpha yang digulingkan.


Duke & gf - Whisky


Detektif Benoit Blanc juga mempunyai jemputan, dan menyertai kumpulan itu bersama-sama dengan pembantu Birdie, Peg dan Whisky, gf Duke. Blanc dilantik oleh Helen Brand untuk menyiasat kematian kakak kembarnya, Andi. Apabila tiba di pulau, Miles mempersoalkan kehadiran Blanc, dengan mengandaikan tetamu lain menjemputnya sebagai jenaka. Sebelum makan malam, Miles mempamerkan Mona Lisa yang dipinjamkannya dari Louvre dan mendedahkan bahawa Glass Onion dikuasakan oleh "Klear", bahan api berasaskan hidrogen dari Alpha yang akan dilancarkan walaupun Lionel dan Claire bimbang tentang keselamatan penduduk.


Suka lagi style rambut Peg (Jessica Henwick) dalam filem Gray Man


Satu demi satu konflik berlaku, lebih banyak misteri terdedah dan bermulanya satu kematian. Blanc menyelesaikan misteri pembunuhan dengan segera. Kumpulan mengesyaki Andi tanpa mengetahui Andi yang sebenarnya telah meninggal dunia seminggu sebelum perjumpaan. Helen mengesyaki seseorang dalam kumpulan itu membunuh Andi untuk mengelak daripada dihina, serta mendapat sokongan Miles. 


Bayangkan disebabkan kepentingan masing-masing, sanggup cakap bohong dari menegakkan kebenaran. Kesian Andi ada kawan-kawan penakut. Semuanya perlu ikut kata Miles untuk berjaya di bawah pengaruhnya. Filem ini cukup menarik dan filem misteri orang mati yang mencuit hati. 


🌟🌟🌟🌟/5

2 comments:

  1. byk baca komen cita ni best..emm, kena layan ni

    ReplyDelete
  2. ramai review kat twitter kata best cerita ni... faktor 'James Bond' kuat kot hehehe

    ReplyDelete

Hye Readers ❤

Komen anda sangat berharga. Komen yang mengarut etc akan di delete!!

Cepat atau lambat, In Shaa Allah, owner akan terjah ! =) Terima kasih drop komen.

Copyright © cik sukα taip Designed by azhafizah.com