Assalamualaikum readers
Resepi Sangkaya Ala Boat Noodle | Ke Boat Noodle tak sah kalau tak order roti sangkaya. Memang sedap dimakan bersama roti kukus. Makan dengan roti gardenia pun sedap! Ini kali kedua, try buat dan menjadi cuma tak ikut 100% resepi dalam google. Ikut tekak sendiri sebab hubby yang request nak makan.
Roti Sangkaya - 16 Nov |
Sangkaya kedua - 19 Nov |
Sangkaya ni sesuai dimakan tak kira waktu. Dah buat kali kedua terus ingat step-by-step cara nak buat. Kalau rajin nanti upload dalam TikTok 😉 Boleh tahan 4 hari kalau disimpan dalam fridge, jimat juga tak perlu beli spread.
Bahan-Bahan :
5 helai daun pandan (dipotong kecil)
1/2 cawan air
1 biji telur
1 sudu gula melaka
4 sudu gula putih (ikut suka, jika mahu manis tambahkan)
1/2 kotak kecil santan
Pewarna hijau
1 sudu kecil garam
1 sudu tepung jagung
Cara-Caranya :
1. Potong daun pandan dan masuk ke dalam blender bersama separuh gelas air dah kisar. Tapis air pandan.
2. Sediakan mangkuk dan masukkan air pandan, telur, gula melaka, gula, tepung, santan dan sedikit garam. Kacau sebati.
3. Kemudian rasa, kalau sudah ok masukkan sedikit pewarna hijau dan kacau.
4. Buka api perlahan dan kacau adunan sehingga pekat. Jangan dibiar tanpa di kacau. Jika sudah agak pekat, boleh tutup api dan siap untuk dihidang.
tk pernh buat sdiri...mmg kalo ke boat noodle suka order
ReplyDeletebagus jugak dah reti buat sendiri. lagi jimat dan dah pasti bahan halal dan bersih
ReplyDeletesetuju Sal
DeleteKita tak rajin nak buat, ni yang rasa akan pergi boat noodle nanti nanti ni
ReplyDeleteboleh pecaya ke ni tahan 4 hari tu😁 ke... sekali buat trs habis?😁
ReplyDeletesekali buat terus habis. hahaha
DeleteSedapnya!
ReplyDeleteacu try warna pink pula ;-)
ReplyDeleterajin nyer! terbaik, nina.
ReplyDeleteaida punya rajin takkan sampai buat kaya gini tau :)
kagum. sedap ni. kesukaan asben aida tau, nina.
roti + kaya = memang ngam la.
boleh senang hangit tak?
ReplyDeletetak sebab kacau guna api perlahan
Delete